Przepyszny domowy hummus nie ma sobie równych, a jego wykonanie zajmie nawet mniej niż 10 minut! Zdrowe śniadanie to wspaniały początek dnia. Poniżej przepis na domowy hummus.

Wszystko co jest na tym talerzu jest zdrowe i pyszne i doda sił na długi czas.

PRZEPIS NA HUMMUS:

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
  • 400 g gotowanej ciecierzycy + kilka łyżek zalewy
  • 5 łyżek tahiny (pasty sezamowej) – użyłam gotowej tahiny ze sklepu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy
Przepis:

Odsączoną ciecierzycę umieszczamy w pojemniku blendera i blendujemy na gładką pastę. W trakcie miksowania możemy dodać kilka łyżek zalewy z gotowania ciecierzycy lub z puszki / słoika.

W połowie miksowania dodajemy także tahinę (pastę sezamową), sok z cytryny, czosnek i kumin, szczyptę soli i pieprzu oraz oliwę. Można stopniowo dodawać jeszcze kolejne łyżeczki zalewy, aby pasta miała gładką i lepką konsystencję.

hummus

Propozycja na zdrowe śniadanie z hummusem

Tak przygotowany hummus możemy zjeść samodzielnie, jako pastę na chleb, jako dodatek do obiadu czy mnóstwa innych dań. Ja postanowiłam połączyć hummus ze zdrowym śniadaniem.

Gotowy hummus układamy na talerzu, polewamy kilkoma kroplami oliwy extra vergine, posypujemy prażonym sezamem. Możemy także posypać świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy dokładnie obrane avocado cięte w paski, pomidora oraz sadzone jako. Jako dodatek zdrowe pieczywo żytnie. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Propozycja podania hummusu: z jakiej sadzonym, avocado, pomidorkami i żytnim pieczywem

Idealne śniadanie na dobry początek dnia – zdrowe świeże warzywa, zdrowe jajko oraz bardzo zdrowy hummus i żytni chleb. Prosto, szybko i smacznie.

Dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjną formą hummusu zachęcam experymentowanie. Gotową pastę możemy łączyć z wieloma innymi składnikami, które lubimy, co całkowicie zmienia jej smak. Możemy dodać na przykład suszone pomidory, buraki, czerwoną paprykę, marchewkę. Zmieni to zarówno walory smakowe, jak i estetyczne, bo pasta przyjmuje wtedy przepiękne odcienie, które zachęcają do próbowania.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *