Na chłodniejsze jesienne dni pikantna zupa krem z dyni jest najlepszym rozwiązaniem. Szczególnie w wersji na słono i ostro.

To jedna z moich ulubionych zup – zupa krem z dyni. Na tę porę roku jest wręcz idealna. Zdecydowanie wolę zupy w wersji na słono i lekko pikantnie, choć należy także pamiętać, że z dyni można wyczarować mnóstwo różnych dań. Także zupę na słodki, kaszotto z dyni, dynia z mięsem i mnóstwo innych dań. Kremy charakteryzują się tym, że są bardzo syte i treściwe. Zupa w tej wersji smakuje każdemu łasuchowi, a stopień pikantności możemy dostosować do swoich własnych upodobań.

Dynia i pestki z dyni są niesamowicie zdrowe, bogate w wartości odżywcze.

Przepis: zupa krem z dyni
SKŁADNIKI na 2-3 porcje
  • 0,5 średniej wielkości dyni
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku (jak lubicie czosnek można dodać 2 ząbki)
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)
  • pestki dyni do posypania zupy
Przygotowanie
  1. Cebulę należy pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez prasę i podsmażyć na oleju do zeszklenia, przez kilka minut.
  2. Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona i miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki i również pokroić w mniejszą kostkę. Wszystkie warzywa dodać do cebuli i czosnku i podgrzać około 5 minut na oleju, często mieszając, po czym dodać bulion i gotować do miękkości warzyw (ok. 20-30 minut).
  3. Dodać przyprawy: kurkumę, imbir, gałkę muszkatołową (jeżeli wolicie bardziej wyraziste potrawy dodajcie więcej przypraw – wedle uznania) oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Na koniec całość blendujemy na gładki krem.
  5. Podawać na przykład z tostami, posypaną prażonymi na patelni (1-2 minuty) pestkami dyni.

Zupa dyniowa

Sezon na dynię powoli się kończy – nie zwlekaj zatem i przygotuj dyniową zupkę dla swojej rodziny. Na długi (trochę niespodziewany) weekend sprawdzi się idealnie 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *