Falafel to nie tylko bardzo popularne danie wśród wegetarian i wegan, ale także pyszne danie na co dzień dla każdego. Poniżej przepis na ten chrupiący przysmak.

Pierwszy przepis na falafela podejrzałam w Kwestia Smaku – zawsze ufam zamieszczonym tam przepisom i zawsze jest innowacyjnie i pysznie. Tak było i tym razem.

Przepis

Czas przygotowania: 60 minut + noc namaczania

Składniki:
  • około 350-400 g ciecierzycy (suchej, ziarna)
  • 2 lub 3 łyżeczki soli (według uznania, ja lobię słono)
  • 1 cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • 1/2 łyżeczki mielonek kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia (ok. 200-300 ml)
Przygotowanie

Ciecierzycę wsypujemy do garnka, zalewany zimną wodą około 6 cm powyżej poziomu ciecierzycy i zostawiamy tak na całą noc.

Kolejnego dnia odsączoną ciecierzycę oraz pozostałe składniki takie jak cebula, czosnek, sól i soda zamieszczamy w blenderze lub maszynce do mielenia. Mielimy aż ciecierzyca stanie się klejąca i dodajemy wtedy natkę pietruszki i przyprawy.

Falafele formujemy w kuleczki lub kotleciki niewielkiej wielkości (na jeden kęs), układamy na desce lub talerzu i podgrzewamy mocno olej na patelni (tak, aby kotleciki po ułożeniu na patelni były w połowie zanurzone w oleju). Ostrożnie układamy kotleciki na rozgrzany olej i smażymy 3 minuty z każdej strony, aż falafele będą bardzo dobrze przyrumienione.

Po usmażeniu układamy na ręcznikach papierowych w celu odsączenia tłuszczu z falafeli.

falafel
Wygląd falafela przed smażeniem

falafel falafelfalafel

Z tego przepisu otrzymamy cały talerz małych kotlecików falafela. Całkiem sporo, spokojnie wystarczy na nieduże przyjęcie w gronie znajomych. Taka porcja wystarczy na wiele dań:

  • jako dodatek do obiadu – falafel podany samodzielnie
  • falafel w burgerze
  • falafel we wrapie (tortilli)
  • falafel w sosie
  • falafel w picie
  • i wiele innych pomysłów – co tylko nam przyjdzie do głowy

Gotowe falafele możemy także zamrozić na kolejną okazję.

falafel

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *